6 Nisan 2016 Çarşamba

Ziraat doktoru

Ziraat doktoru bir vatandaş, (Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Endüstri Bitkileri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fikret Akınerdem) der ki, "acı kavun da neymiş, çok zararlı, sakın ellemeyin ha". (Acı kavun halk arasında eşek hıyarı olarak da bilinir.)

Yok, aslında öyle dememiş ben özetledim. O demiş ki;

http://www.milliyet.com.tr/olume-bile-neden-olabiliyor--pembenar-detay-sagliklibeslenme-1978803/

Sanırım unvanındaki "Dr." kısmının kendisine tıp ilmine istinaden verildiğini zannediyor. Birisi kendisini uyarsın adam kendini doktor sanıyor zira.

Peki bu kadar anormal olan nedir "sipariş" edilmiş röportajda? "Acı kavun faydalı bir bitki olsaymış Anadolu insanı ona eşek hıyarı ismini takmazmış". Doktorumuz tıp bilmediği gibi ülkesini de tanımıyor. O bitkiye bu ismi veren aynı Anadolu insanı değil mi "faydalı" diye kullanan? Yani diyor ki "insanlar bunu faydalı sanıyor". Hangi insanlar? Faydalı olsa ona eşek hıyarı demeyecek olan insanlar mı? İnsanımız da bir acayip, "faydasız diye" eşek hıyarı şeklinde isim takıyor hem de faydalı diye ilaç niyetine kullanıyor..

Tamam, çalışmadığı, cahil olduğu yerden sorduk. Peki, kendi uzmanlık alanı olan ziraat hakkında soralım; sayın ziraat mühendisi, aynı Anadolu insanının tüm bitkilere hayvanlara atıflı isimler verdiğini bilmiyor mu? Yoksa acaba aşırı Latince'den devrelere zarar mı vermiş de bir bitkinin eşek hıyarı diye eski ismi olduğunu biliyor fakat diğerlerini bilmiyor?

Hala bir ışık yanmadı mı? Anadolu insanının faydalı bitkilere verdiği isimler; kuşkonmaz, ayıboğan, katırtırnağı, devedikeni, it gülü.. Şimdi sayın "Prof. Dr." Fikret Bey'e sorsak, hayatında hiç "kuşburnu" çayı içmemiş mi? Eminim içmiştir. Hmm.. Peki ziraat mühendisimiz kuşburnunun Anadolu insanı tarafından "it gülü" olarak adlandırıldığını bilir mi acaba? Faydalı olsa it gülü derler miydi hocam? Bak şimdi, yumuşatmak için ismi "it gülü" olan bitkiye aynı zamanda "kuşburnu" da demeye başlamışız ama hayret o da bir hayvan ismi. Sanırım tıp bilmediği gibi kendi mesleğini de pek bilmiyor anabilim dalı başkanımız.

Ayrıca düşündüm de, ziraat biliminde uzman olmayan biri olarak birçok zehirli bitki ve hayvan ekstraktlarından ilaç üretildiğini ben biliyorum da, ziraat profesörü mü bilmiyor? Yani "aman bu bitki zehirli" diyerek insanları yönlendirdiğiniz "konvansiyonel ilaçlar"ın yüzlercesi o zehirli bitkilerden üretilmiyor mu zaten?

Biraz alaycı oldu farkındayım. Fakat bırakalım bu ayakları. O bitki zararlıdır şu bitki zehirlidir, siz sadece hap yutun, siz sadece pahalı ama faydasız tedavileri uygulayın gibi maksatlı şeyleri hadi doktor ağzıyla söylüyorsunuz bari ziraatçi ağzıyla söyleyip insanları daha fazla salak yerine koymasanız ya?

Evet, bu bitki zehirlidir, öyle ağzına alınıp çiğnenip yutulmaz, kullanmayı bilmek ve amacına göre kullanmak gerekir. Bununla birlikte "bilim insanı" olarak söyleyebildiği tek şey "faydalı olsa eşek hıyarı denmezdi" olan profesörümüze zihninde bir canlanma olana kadar yazının gerekli yerlerini tekrar okumasını rica edeceğim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder